06-18572316
Bij je thuis of op locatie

Veelgestelde vragen

De antwoorden staan onderin.


Is ervaring met yoga nodig of moet je lenig zijn om plavayoga te kunnen ontvangen?

Twee keer nee. Ook als je wat stijf bent, is het goed te doen. Je voelt je na de sessie een stuk losser. Het is wel zo dat, hoe soepeler je bent, hoe makkelijker het gaat en de ervaring is dan meer intens.


Het ziet er ingewikkeld uit, hoe weet ik of ik dit fysiek kan?

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk valt het reuze mee. Draai de foto’s maar eens om, dan ziet het er al een stuk eenvoudiger uit.

In principe hoef je niets te doen. De behandeling wordt voor je gedaan, je hoeft alleen maar te ontvangen. Belangrijk is daarbij dat je je overgeeft en loslaat.

Twijfel je of je de houdingen kan aannemen, ga dan op de grond zitten, spreid je benen en pak je enkels vast. Daarna buig je de knieën, zet je voetzolen plat tegen elkaar, trek je hakken naar je toe en strengel je vingers in elkaar over je voeten heen. Als dat lukt, dan is plavayoga fysiek voor jou mogelijk.


Ik heb (veel) overgewicht, kan ik dan wel Plavayoga ontvangen?

Als je overgewicht hebt zit het overgewicht vaak op specifieke plaatsen en is je lichaam dus niet in balans. Daardoor wordt het wat moeilijker om in bepaalde houdingen gedragen te worden. Sommige houdingen zijn dan misschien niet mogelijk. Hoe meer overgewicht, hoe meer je lichaam je in de weg kan zitten tijdens een Plavayoga sessie en dan voelt het voor jezelf ook niet prettig. Vooral een fors bovenlijf kan vervelend voelen omdat het gewicht dan op je maag en longen drukt en je kan pijn in je vingers krijgen van het ‘hangen’ aan je eigen enkels.


Ik heb fysiek beperkingen, kan ik dan toch plavayoga doen?

Wat prettig is bij plavayoga, is dat er niets geforceerd wordt. Je wordt gedragen en jouw eigen gewicht bepaalt hoeveel druk er ontstaat op de plaatsen waar mijn handen en voeten zitten. Zo kan je ook altijd zelf aangeven wat er mogelijk is tijdens een sessie en wat niet. Als er fysiek beperkingen zijn, dan voel je zelf heel goed aan wat mogelijk is. Voelt iets niet prettig, dan kan ik op elk moment de behandeling stoppen, inkorten of beperken tot een aantal posities. We kunnen de tijd ook verder vol maken met alleen massage.


Ik heb moeite om me over te geven aan een ander (maar ben wel nieuwsgierig). Zou ik het dan wel aangaan? Wordt het lastig als ik me niet kan over geven?

Het is belangrijk om te doen wat voor jou goed voelt. Uiteraard is overgave niet voor iedereen even gemakkelijk. Wat ik van veel mensen terug hoor is dat het juist heel prettig voelt en het een openbaring is om een sessie te ondergaan. Vaak hoor ik de reactie “ik had niet gedacht dat ik dat kon”.

Tijdens de behandeling neem ik de tijd om de persoon “in te laten zakken”. Aan de spierspanning voel ik dat de overgave langzaam komt. Meestal gaat dat heel snel en soms duurt het wat langer. Het is maar zelden dat iemand zich helemaal niet overgeeft. In dat geval is het voor mij belangrijk dat ik alert ben en kost het mij zelf meer moeite en energie om iemand door de sessie te leiden. De persoon zelf zal de behandeling dan niet als een meditatie ervaren.


Kan je bij plavayoga blessures oplopen?

Als er geen lichamelijke beperkingen zijn kan je geen blessures oplopen. De bewegingen gaan zeer langzaam en gecontroleerd. Er wordt nergens kracht op je lichaam uitgeoefend. Het is juist een vorm van stretchen en ontspannen. Je geeft zelf aan wanneer bepaalde posities voor jou niet mogelijk of pijnlijk zijn. Voorafgaand aan de behandeling spreek ik altijd duidelijk af met de cliënten dat het belangrijk is om het mij te zeggen als iets niet prettig voelt. De behandeling kan op elk moment gestopt worden.


Hoe zwaar mag je maximaal zijn?

Ter bescherming van mijn eigen lichaam til ik mensen tot 80 kg. Soms maak ik een uitzondering voor personen die een paar kilo zwaarder zijn maar dan is het wel belangrijk dat deze mensen soepel zijn.


Wat als er emoties los komen?

Het is heel normaal als er emoties komen, dat kan gebeuren en mag er zijn. Bij plavayoga wordt je lichaam los gemaakt, er gaat energie stromen en er komen afvalstoffen vrij. Er wordt diep contact gemaakt en ook op “zielsniveau” kan je geraakt worden en er kan wat losgemaakt worden en mag het er uit. Dat voelt bevrijdend.


Het ziet er nogal intiem uit. Hoe ga je daar mee om?

Zowel intuïtieve massage als plavayoga, zijn vormen van lichaamswerk en aanraking die diep gaan en dichtbij zijn. Voor mij is het een natuurlijke vorm van intimiteit. Een soort moeder/vader gevoel. Mijn bedoeling is een balans te zoeken in dichtbij zijn en afstand bewaren.